• Çakmak Elektrik Proje
    • Taahhüt Ettiğimiz Projeler Değer Katar...
    • PTT A.Ş. ANTALYA GÜZELOBA PTT BANK - PTT KARGO VE MÜDÜRLÜK BİNASI PROJESİNİ TESLİM ETTİK...
    • BELBİM ELEKTRONİK PARA VE ÖDEME HİZMETLERİ A.Ş KART OPERASYON MERKEZİ TAAHHÜT İŞİNİ BAŞARIYLA TESLİM ETTİK.
    • AKADEMİ BEYOĞLU
    • www.cakmakelektrik.com.tr
Enerjimizi Yaşamdan Alıyoruz

Çakmak Mühendislik Lümen Işık Seviyesi Ölçümleri Raporlama

Aydınlatma Ölçümü
Lüx metre ile yapılan ve raporlanan aydınlatma düzeyi ile çalışma ortamlarınızı daha güvenli hale getiriyoruz.Aydınlatma hesabı, aydınlatma düzeyi, aydınlatma verimliliği,aydınlatma kalitesi ölçme işinizi güvenilir ellere teslim edin.
İşyerlerinde güvenli bir çalışma ortamı sağlanmasında, görsel işlerin kolaylıkla yapılmasında ve uygun bir görüş alanı oluşturulmasında en önemli faktörlerden biri aydınlatmadır. Aydınlatma öncelikle, yapılan iş ve işlemlerde kalite standartlarının gerektirdiği tüm detayın görülebilmesi için gereklidir. Çalışanların, optimal aydınlatma koşullarında çalıştırılması da onların göz sağlığı ve görme netliğini koruduğu için aynı amaca hizmet eder.



İnsanın enformasyon algılamasında en önemli algılayıcı gözdür. Bütün algılamanın %80 ile 90’I göz kanalıyla gerçekleşir. İş koşullarının doğurduğu yorgunluğun büyük bir kısmının göz zorlanmasından ileri geldiği tahmin edilebilir. Göz zorlanması ve yorgunluk üzerine etkisi ile birlikte aydınlatma tekniği problemlerini anlayabilmek için bu tekniğin bazı temel kavramlarının bilinmesi gerekir. Aydınlatma şiddetinin ölçü birimi lükstür(Lux). Bu değer birim alana düşen ışık akışıdır. Aydınlatma şiddeti bulutsuz bir yaz gününde 100.000 Lux’ü bulur. Kapalı bir kış gününde bu değer ancak 3000Lux’e ulaşır.

Her türlü çalışmanın sorun olmadan yapılabilmesi ve en önemlisi de çalışanların göz sağlığının korunması iyi bir aydınlatma tekniğini gerektirir. Aydınlatma öncelikle, yapılan işlerde kalite standartlarının gerektirdiği tüm detayların görülebilmesi için gereklidir. Çalışanların, optimal aydınlatma koşullarında çalıştırılması da, bu kişilerin göz sağlığı ve görme netliğini koruduğu için son derece önemlidir. Aydınlatmanın görsel etkisinin yanında çalışanın kendini iyi hissetmesi, moralinin yüksek olması ve yorgunluk hissetmemesi gibi biyolojik ve psikolojik etkileri de bulunmaktadır. İşyerlerinde aydınlatma iş verimini de çok büyük ölçüde etkilemektedir.

Aydınlatma öncelikle, yapılan iş ve işlemlerde tüm detayın görülebilmesi için gereklidir. İş sağlığı ve güvenliği açısından ise aydınlatmanın işin uygulanan kalite standartlarının gerektirdiği şekilde
yapılmasını ve hata oranlarının azaltılmasını sağlamasının yanında iş kazalarının önlenmesinde de büyük bir etkisi bulunmaktadır.Aydınlatma açısından uygun çalışma ortamı sağlanırken mümkün olduğu ölçüde gün ışığından faydalanılmalıdır. Bunun mümkün olmadığı durumlarda aydınlatma kriterlerine uygun bir yapay aydınlatma sistemi kurulmalıdır. Gün ışığı ve yapay aydınlatma sistemlerinin birlikte, dengeli olarak kullanılması uygulanabilirlik açısından en uygun çözümdür.

Aydınlatma ölçümü , işletmelerin ışık şiddetlerinin uygunluğunun tespiti için yapılan bir testtir. İşletmelerin, çalıştığı sektöre ve çalışma koşullarına göre doğru aydınlatılması gerekir.


Aydınlatma Ölçüm Birimleri

Aydınlatma ölçümleri lüxmetre ile yapılır.

Aydınlatma (ışık) şiddetinin birimi lükstür.

1 lüks = 1 lümen/ m2

Ø Işık Akışı

Işık kaynağından her doğrultuda çıkan ışık şiddetlerinin toplamıdır.  Birimi (Ø) LÜMEN ’dir.

Ø Işık Şiddeti

Belirlenen bir tek doğrultuda yayılan ışık miktarına ışık şiddeti denir. Birimi (I)CANDELA’dır.

 

Ø Aydınlık Düzeyi

1 metrekarelik bir alana gelen toplam ışık akısı miktarıdır. Birimi (E)LUX’dür.

 

Ø Işık Rengi

Işık rengi, renk sıcaklığı ile de tarif edilmektedir. Burada üç ana grup bulunmaktadır:

·       Sıcak beyaz < 3300 K   (ww)

·       Doğal beyaz 3300-5000 K  (nw)

·       Gün ışığı beyazı > 5000 K.  (tw)

 

Aynı ışık rengine rağmen, lambalar, ışıklarının tayfsal bileşimleri nedeniyle çok farklı renksel geriverim özelliklerine sahiptirler.

Bir iş ortamında aydınlatma gereksinimi, yapılan işlerin özelliklerine, işin özellikleri nedeniyle detay algılama gibi kriterlere bağlıdır. Çeşitli el işleri ve idari birimlerde gerekli en düşük aydınlatma gereksinimi 10 lükstür.

Fabrikalarda ve işletmelerde periyodik olarak ışık şiddeti ölçülmesi (aydınlatma ölçümü); 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu çerçevesinde zorunlu olup TS EN 12464 ve ISO 8995’e göre değerlendirilerek aydınlatmada eksik görülen yerlerde, sağlıklı bir iş ortamı oluşturulması sağlanır.





İrtibat: (0216) 622 76 98     info@cakmakelektrik.com.tr     www.cakmakelektrik.com.tr 


Üyelik Girişi
Takvim
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.304532.4339
Euro34.423434.5613
Hava Durumu